Athen – Metropol

Athen – storbyen der ikke sover

Siden oldtiden har Athen været kendt for sin gæstfrie stemning, som har lokket mange rejsende mange rejsende til. Athen er efter vores mening en by du ikke må / kan komme udenom, men men, Athen er en by der sagtens kan besøges om vinteren, hvor varmen ikke er så intens.

Athen bliver meget varm om sommeren – og der vil man måske helst være på øerne, det gør Athenerne selv – hver weekend, drøner de med den første båd ud til de små øer i nærheden og holder badeferie weekend.

Når du er i Athen – så tvivl ikke, der er et hvirvel af oplevelser. Alt fra frilufts biografer, medrivende opførelser af antikke tragedier på de oprindelige amfiteatre under stjerne dage fulde af sol og enhver slagt fornøjelse, man overhovedet kan tænke sig, og sammen strækker sig helt ind i de første uger af efteråret, der byder på en kærkommen kølig afveksling. Vinteren er til gengæld en af de bedst bevarede Athenske hemmeligheder. De mondæne kvarterer har udendørscafeer med gasvarmere, så man ikke behøver at gå indendørs.

Weekenderne kan tilbringes med at gå ture langs havet eller på en af de høje der omgiver byen. O det athenske natteliv er om vinteren selvfølgelig lige så livligt som om sommeren. Om foråret mærker man så igen, at sommeren er lige rundt om hjørnet, når det bliver varmere i vejret, jasminblomsterne sender deres berusende luft han over balkonerne og havemurene, og der ikke er andet end amoriner i luften. Athen er simpelthen et sted til alle årstider. Og det er helt umuligt at se hele Athen på en dag.

Men med hensyn til storbyferien er der noget, man må se, som ikke kan udelades på en sigthseeing i byen, selv om den kun skulle vare en dag. Man behøver bare at stå tidligt op og have masser af udholdenhed.

Athen skyline

Athen på 1 dag

Begynd med det der absolut må ses, Akropolis. Man kan komme hertil ved at tage metroens linie 2 (rød) og stige af ved Akropolis stationen. Athens sightseeing bus nummer 400 kører også gennem området. Metrostationen har det ekstra godt, at den huser kopier af ”the Elgin Marbies” (bl.a. dele af Partheron-frisen) i sine rummelige haller såvel som samlinger af keramik og mønter, der blev fundet under udgravningerne til stationen i midten af 1990’erne. Når du kommer op fra rulletrappen på stationen, skal du dreje til venstre og efter nogle få meter til venstre igen, og så er du på Dionysiou Arepagutou-gaden med den enorme klippe, Akropolis der rejser sig til højre for dig.

Gå lige op af den svagt stigende gade og forbi det Nye Akropolis Museum og de nyklassicistiske palæer på venstre side. På den anden side af gaden under Akropolis mure ligger ruinerne fra Dionysos-teatret, hvor de store tragedier blev opført i den klassiske oldtid. Det restaurerede Herodes Atticus Teater fra det 2. årh. e.v.t. kommer et par minutter senere til syne på din højre side. Dette teater er meget brugt om sommeren takket været dets fremragende akustik. Dionysiou Arfeopagitou-gaden blev for nogle år siden omdannet til gågade fro at forene de vigtigste arkæologiske udgravningsområder i det centrale Athen og gøre dem fri for trafik og dermed lettere at komme til for turister til fods. Resultatet er blevet Europas største arkæologiske park.

Vejen top til Akroipolis er vel afmærket. Den nu flisebelagte gade efterfølges af den vej, der fører til toppen af stigningen med udsigt over Philopappos-højes (til venstre) og den lillebitte restaurerede kirke for Agios Dimitrios Loumbardiaris , der ligger lidt gemt væk mellem pinjetræerne. Akropolisstien snor sig op til Propylæerne, som er den store marmorportal til Akropolis’ område. Til Erechteion-templet og op til selve det imponerende Parthenon som er Templet til Athene. Et enormt restaurerings- og reparationsprojekt har været i gang i omkring 20 år, så templet har i lang tid været afspærret. På vejen ned drej da til højre og gå forbi den flade klippesten, hvor oldtidens athenere holdt deres forsamlinger og Paulus senere prædikede. Gå gennem Agoras ruiner, det der engang var by- og handelscentrum i Antikkens Athen. Uden om dette område ligger den maleriske bydel Plaka under Akropolis’ nordlige mur Plaka er Athens gamle by og er rig på byzantinske kirker og smuldrende huse fra den osmanniske periode.

Athen på 2 dage

Igen at klemme et besøg i Athen sammen til bare to dage er at presse det hele en smule, med det er stadig muligt. Se nu har du tilbragt den første dag på Akropolis, i Plaka og i det travle område Monastiraki med tavernaer og barer. Hvad nu? Besøg på anden dagen Det Arkæologiske Nationalmuseum, som er det største museum af sin slags i Grækenland. Her huses blomsten af alle arkæologiske fund fon fx Thira-freskoerne, utallige statuer fra den arkaiske periode og den klassiske tid, skatte fra de mykenske konger og mange andre imponerende skatte fra den græske kultur.

Museet ligger kun ti minutters gang fra den centrale Omonoia-plads eller et stop med metroens linie 1 (grøn) fra Omonoia- til Victoria-pladsen. For at få det bedste ud af dette bemærkelsesværdige museum behøver du mindst to timer.

Athen på 3 dage

Nå nu bliver vi nok ambitiøse. To dage er det minimum af tid som man behøver for at opleve det gamle Grækenland. Nu er turen kommet til det moderne Athen. Begynd den tredje dag med et besøg på Nationalgalleriet- Alexandros Soutsos-museet på Vasileos Konstantinou—gaden ved siden af Athens-Hilton. Det er en rask 15-minutters gåtur fra Syntagme-pladsen eller et stop (Syntagma-Evangelismos) med metroens linie 3 (blå) eller tre stop med den gule trolleybus. Nationalgalleriet rummer Grækenlands fornemste samling af moderne græsk billedkunst. Det er fra tid til anden også vært for større samlinger fra udenlandske museer. En af de mest bemærkelsesværdige udstillinger har været mesterværker af den kretensisk-fødte renæssancemaler El Greco (Domenikos Theotokopoulos).

Tilbage på Syntagma-pladsen holder sporvognens linie 4 (Aristoteles) og linie 5 (Platon) som tilbyder en stille og rolig elektrisk køretur på skinner til henholdsvis Fred og Venskab stadion i Neo Failro og til kysten i forstaden Glyfada. Sommeraftener i Glyfada er livlige med de uendelige mange cafeer, barer, fisketavernaer og havet, man kan dyppe sig i når som helst man har lyst.

Plaka

At slentre omkring i Plaka. Plaka er det ældste kvarter i Athen og muligvis det område i Europa, som har været beboet i længst sammenhængende tid, eftersom der næsten overalt hvor man kigger hen, er spor efter neolistiske, arkaiske, klassiske, hellenistiske romerske, byzantinske og osmanniske bebyggelser eller huse. Det karakteristiske ved kvarteret i dag er det gamle kirker og en tidligere moske- hvor der engang også var et tyrkisk bad –og den romerske Agora. Midt i sammensuriet af smykke- og souvenirbutikker er der mange små stemningsfulde stræder med tavernaer af den ægte slags, hvor et glas af den lokale rødvin kommer lige tilpas efter en formiddag med shopping og kiggen.

Spisesteder

Tusindvis af restauranter, tavernaer og ”ouzeriaer” ligger spredt over hele byen, så det er ikke svært at finde et sted, der kan tilfredsstille din appetit og dit budget. Middage på de finere etablissementer er ofte ledsaget af græsk musik eller folkedans, og det er let at indlede en samtale med dem, som sidder ved bordet ved siden af. Der er et væld af restauranter i Athen, som serverer alt fra det internationale køkken, lige fra det japanske til det libanesiske, det russiske til det mexicanske. Alligevel er det langt mere spændende, når man er i Athen, ”at leve som de indfødte” og nyde de lokale delikatesser på de traditionelle tavernaer eller de mere kreative versioner af klassiske græske retter tilberedt af opfindsomme køkkenchefer på gourmetrestauranterne. Det er en god ide at få en lokal beboer eller en fra hotellet til at anbefale de gode spisesteder.

Gå-i-byen steder

Athen har et stort antal natklubber. Nogle har græsk livemusik på programmet, andre disker op med de seneste internationale hits og tiltrækker byens klubgæster. Områderne hvor man kan finde disse barer og klubber og som er nær byens centrum, er Syntagma-pladsen, Thissio, Psiri, Monastiraki, Plaka, Gazi, Kolonaki og Exarchia.

Grækenlands Museum for Børn
Adresse: Kydathinalon 14, 10559 Athen. Gratis adgang Åben: tirsdag til fredag 10.00-14.00. Lørdag og søndag 10.00-15.00. Lukket mandag og helligdage.
Web: www.hcm.gr

Nationalgalleriet
Adresse: Vasileos Konstantinou 50, 11528 Athen. Entre gratis adgang for børn under 12.
Abent: Hver dag 9.00-15.00, tirsdag lukket.
Web: www.nationalgallery.gr

Nationalgalleriet blev grundlagt I 1900 som et “skatkammer” for hovedværker I den græske billedkunst, som den har udviklet sig gennem de ca. 180 år, hvor Grækenland har været en uafhængig europæisk stat. Nationalgalleriets samling tæller omkring 10.000 værker, der spænder lige fra malerier, skulpturer, raderinger, miniaturer til stilmøbler. Galleriet er regelmæssigt vært for større tematiske udstillinger med værker lånt fra førende museer.

Kulturcentret ”Den græske Verden”
Adresse: Pireos 254, Tavros. Entre (prisen kan variere alt efter udestilling). Om sommeren (midt juni til midt oktober) åben: mandag, tirsdag, torsdag og fredag 9.00-16.00, onsdag 9.00-21.00, søndag 10.00-16.00. Tlf: +30 210 4835300
Web: www.fhw.gr

Athen er indtagende både nat og dag

Shopping
Athens bedste shoppingsteder er koncentreret omkring Omonia- og Syntagma pladserne. Ermou-gaden er sandsynligvis den livligste af dem alle, en tvangsshoppers paradis. Der er bogstavelig talt hundredvis af mennesker som dagligt shopper på Ermou og i de nærliggende gader. Gaden er omdannet til gågade, hvilket er en yderligere velsignelse for shopperne. Gademusikanterne er der også til at underholde dig mens du slå om dig med penge.

I bunden af Ermou-gaden ligger Monastiraki, som er det gamle bazar-kverter og centrum for en myriade af souvenirsbutikker og stedet for det kendte (eller ukendte) ”Flea Market” (loppemarked), hvor der er helt proppet af mennesker om søndagen. Kolonaki nord for Syntagma-pladsen læner sig op ad skråningen til den stejle Lukabettos-høj. Det er det mest mondæne og kommercielle område i Athen og er fyldt med designerbutikker, førsteklasses delikatesseforretninger og konditorier. Andre gader i Athen som fx Patission, Agiou Maletiou, Stadiou og Panapistimiou bugner også med alle mulige butikker. Den bedste shoppe-terapi i Athen gøres til fods – og på den måde kombinerer man handel og turisme.

Det nye Akropolis Museum
I oktober 2007 begyndte det vanskelige arbejde med at flytte de kulturgenstande, som har været udstillet oppe på Det Gamle Akropolis Museum ved siden af Parthenong og 45 m ned det Det Nye Akropolis Museum, der ligger på den anden side af gaden. Tre store kraner er blevet rejst til opgaven, der forventes at være færdig senest i løbet af 2009. Det nye museum, som er tegnet af den schweiske arkitekt Bernard Tschumi i samarbejde med Michalis Fotiads fra Grækenland, fylder et område på 21.000 m2 og har et samlet gulvareal på 30.000 m2. Den første fase af åbningen for publikum forventes i skrivende stund at ske i slutningen af 2008. Det betyder, at de to øverste etager efter al sandsynlighed vil åbne først og udstille de første genstande, der er blevet flyttet. Den øverste etage og salen med den bedste udsigt er reserveret til ”the Elgin Marbles”, som bl.a. består af det uvurderlige sæt af skulpturer fra Akropolis, der blev fjernet af Lord Elgin i 1803 og nu er på British Museum i London. Grækenland har i mindst 30 år indtrængende anmodet om at få dem tilbage, men mens dette skrives, er det på ingen måde sandsynligt at grækernes ønske vil blive opfyldt. Indtil og hvis den dag kommer bliver der i salen udstillet kopier af the Elgin Marbles” (som grækerne kalder ”the Parthenon Marbles”) draperet i et gennemsigtigt vævet stof. Bygningen er blevet rost af nogle og af andre kaldt et monstrum af glas og beton. En unik attraktion i stueetagen er under alle omstændigheder et glasgulv, som giver mulighed for at se de ruiner, der blev bragt frem for dagens lys under udgravningerne til museets fundament. Disse ruiner er fra et område af antikkens Athen, og på en fin måde viser det nye museum således den klare forbindelse mellem nu og dengang. Stueetagen vil vise fund fra siderne af Akropolis, fra udgravningerne ved Nymfernes Helligdom. Dionysos-teatret og Panos’ Helligdom. På den skrå rampe og på første sal vil Karyatiderne, som er de kvindeformede statuer fra Erechteion-templet, være. På anden sal vil der være en Cafe’ og reasturant og ”the Eldin Marbies eller ”the Panthenon Marbies” (måske) på tredje og øverste sal. Udsigten fra øverste etage vil være særlig fantastisk med den enorme klippe, Akoppolis der tårner sig op i forgrunden indtil museet reelt åbner for publikum. Vil den bedste udsigt dog stadig være fra Akropolis’ brystværn.

Attikas zoologiske have
Attikas zoologiske have – bedre kendt som Athens Zoo – spreder sig over 19 hektarer land nær Spata ved den nordlige ende af Athens internationale lufthavn og omkring en halv times kørsel fra forstæderne tættest på Athens centrum. Haven har 300 fuglearter, 30 slangearter og omkring 35 arter af pattedyr. Den er velorganiseret og ren, og man kan tilbringe nogle fascinerende timer her, når bare man har vandresko, en hat (om sommeren) og en klapvogn til de yngste børn. Skulle børnene komme til at kede sig for meget, er der altid en legeplads i nærheden og der er cafeer og barer til de voksne (som måske er plaget på samme måde.) Den zoologiske have på Attika, der åbnede i 2000 var oprindelig en ornitologisk have. I 2001 blev slangernes verden tilføjet med kongeboaer og alligatorer, og i sommeren 2002 tilføjede man ”the Greek Wild Life”, der har sjældne arter fra Grækenland som fx den brune bjørn, ulven, lossen, den vilde kat og odderen. I februar 2003 fulgte endnu en udvidelse. Den Afrikanske Savanne med giraffer, zebraer, antiloper, jaguarer og sneleoparder. I juni samme år blev en afdeling med primater – chimpanser og gorillaer – åbnet. I december 2004 kom en gruppe med tigre og ozelotter, og Den Afrikanske Savanne blev udvidet med flodheste, afrikanske dingoer og alligatorer. Endelig i begyndelsen af 2005 åbnede abernes skov med muligheden for at komme i helt tæt kontakt med aberne.
Adresse: Thesi Yalou Spata Web: www.atticapark.gr

Åbent: Hverdag fra 9.00 til solnedgang

At komme dertil:

Offentlig transport: Bus 319 fra Forsvarsministeriet. Via Attika motorvejen: Frakørsel 18 mod Spata (fra den internationale lufthavn) Frakørsel 16P mod Rafina (mod den internationale lufthavn) Ved slutninger af Attika motorvejen mod Rafina, fra Ymittos ringvejen.

Museer
Den antikke og den moderne side af Athen forenes i mere end 150 museer, der ligger spredt over et større område af Athen, Attika og de nærliggende øer, hvor der udstilles kulturg3enstande, som spænder lige fra klassisk billedhuggerkunst til de mest raffinerede tekstiler fra folkekunsten. Her kommer de museer, der absolut må ses.

Det Arkæologiske Nationalmuseeum
Adr: Tositsa 1 (indgang ved Patision 44) tlf: +30 210 82217724

Agora-museet i Attiaios-Stoa tlf: +30 210 3210185

Det Historiske Nationalmuseum
Adr: Stadiou 13 ( den gamle Parlamentsbygning) tlf: +30 210 3237617, 210 3237315 www.cycladic.nhmuseum.gr

Museum for Kyklade-kunst
Adr: Neophytou Douka 4 tlf: +30 210 7228321-3
Web: www.cycladic-m.gr

Numismatisk Museum
Adr: El. Venizelou 12, tlf: +30 210 3643774, +30 210 3612190, +30 2103612519 Web: www.nma.gr

Det Nationale Museum for moderne kunst
Adr: Amvr. & Frantzi ( den tidligere Fix fabrik) Tlf: +30 210 9242111-2 www.emst.gr

Hellenistisk Teatermuseum og Studiecenter
Adr: Akadimias 50 tlf: +30 210 3629430, 210 3637453, www. Theatremuseum.gr

Frissiras-museet
Adr: Monis Asteriou 3-7, Plaka (I krydset ved Kydathineon) Tlf: +30 2103234678, 210 3316027 www.frissiramuseum.com

Det Byzantinske og Kristne Museum
Adr: Vasilissis Sophias 22, Tlf: +30 210 7211027, 210 7232178

Det Hellenistiske Krigsmuseum
Adr: Rizari 2 & Vassilissis Sophias Tlf: +30021007290543,4, 7215035, 7244464

Benaki-museet
Adr: koumbari 1 & Vassilissis Sophias (hovedbygning) tlf: +30 210 3671000 www.benaki.gr

Kerameikos-museet
Adr: Ermou 148 Tlf: +30 210 3463552

Museum for Græsk Folkekunst
Adr: Kydathinaion 17, Plaka Tlf: +30 210 3229031

Goulandris’ Naturhistoriske Museum
Adr: Levidou 13, Kifissia Tlf: +30 210 8015870 www.Gnhm.gr

Gaia-centret
Adr: Othonos 100, Kifissia Tlf: +30 210 8015870 www.gnhm.gr

Planetarium
Adr: Syngrou 387, Paleo Faliron Tlf: +30 210 9469641, 210 9469600 www.eugenfound.edu.gr

ATTIKA

Sommer- og vinterfritidsaktiviteter

Kysten på begge sider af den store Attika-hbalvø er fuld af fantastiske sandstrande og strande med småsten, hvor de kan benytte dig af de mange vandsportsfaciliteter, der tilbydes. De fleste velorganiserede strande har aktiviteter som fx vollyball, tennis og basketball såvel som vandrutsjebaner og water tubes. Man kan også leje kanoer og kajakker. På flere strande tilbydes også timer i water-skiing og windsurfing af kvalificerede trænere. På strandene er der omklædningsrum, parasoller og liggestole, legepladser og spisesteder. Hvis du er sportselsker har du måske lyst til at se de professionelle volleyballkampe der ofte bliver spillet på strandene Schinia, Palio Faliro og Palaia Fokia. Nogle af de største strande på Attika-halvøen er Alepochori, Alimos, Avlaki, Anavissos, Chalkoutse, Glyfada, Kvaouri, Kinetta, Lagonii, Legraina, Loutsa, Mati, Megara, Nea Makri, Oropos, Porto Rafti, Rafina, Schinia, Sounion, Varkiza, Voula og Vouliagmeni. Vouliagmeni-søen er ideel til en afslappende svømmetur og man mener i øvrigt at søen har en terapeutisk værdi p.g.a. mineralindholdet i vandet.

Hvis du er interesseret i at følge et dykker- eller sejlerkursus, kan du spørge efter information på en af de skoler, der ligger spredt langs kysten. Charterfirmaer findes let i Pireæus og Attikas sydlige kystområder.

Bjergene Parnitha, Ymittos og Pentelli er fyldt med uendelig mange arter flora og fauna såvel som stier og huler til udforskning og er derfor ideelle steder for vandrere. Er man til vintersport, kan skiløbere og snowboarders styre mod Parnassos-bjerget med en vidunderlig udsigt over Delfi og kun tre timers kørsel fra Athen. Skibakkerne er førsteklasses og perfekte til både nybegyndere og professionelle og udstyr kan lejes i de mange butikker, der findes på vejen til skisportstedet. I Glyfada kan golfspillere boltre sig på den vidunderlige 18 hullers, par 72 Glyfada-golfbane omgivet af pinjetræer og med en storslået udsigt over Øerne i Den Saroniske Bugt.

Information om rejseveje til og fra Athen

Når du er landet i Athens lufthavn, kan du komme til centrum ved at tage metroens linie 3 Blå), Proastiakos (nærtrafiktoget) en bus eller taxa. Så snart du har set og prøvet det, der absolut må ses og prøves i Athen kan byen bruges som et udgangspunkt for udflugtsmål inden for et par timers kørsel eller sejlads med hurtigfærger eller hydrofoibåde til fx Poseidon-templet ved Kap Sounion Delfi, Korinth og øerne Aegina, Angistri, Poros, Hydra og Spetses Intercitybusserne kører jævnligt til alle byer på det græske fastland og Peloponnes fra de to store busstationer på gaderne Kifissos og Liossion. Intercitytog afgår fra Larissa Stationen eller Peloponnes Stationen i Athen med forbindelse til de større byer som fx Thessaloniki, Larissa og Patras. Fra havnen i Piræus er der daglige afgange til de største øer, ligesom der også er daglige flyafgange fra lufthavnen til øerne.

Nyttig information:

Den Græske Natinale Turistorganisation
Tlf: +30 210 8707000 www.gnto.gr

Download:
www.breathtakingathens.com

http//www.inyourpocket.com/data/download/Athens.pdf

Det Nye Akropolis Museum

Hvor gammelt bliver nyt

Siden det åbnede sine døre i 2008, er Det Nye Akropolis Museum allerede blevet mere end bare et fast samtaleemne ved cocktailselskaber. Det har rejst nye store spørgsmål om modernisme over tradition, om hvordan man bedst udstiller det antikke Grækenlands skatte, og det har pustet til et gammelt problem – bliver ”The Elgin Marbles” nogensinde sendt tilbage til Grækenland?

I midten af oktober 2007, samledes det officielle Grækenland, diplomater, journalister og athenere ved Det Nye Akropolis Museum på den anden side af gaden ved den enorme klippe, Akropolis for at være vidne til et ganske særligt syn. Det var en stor trækasse, der hang risikabelt omkring 60 meter over Dionysiou Areopagitou-gaden. Mens alle så på og holdt vejret, blev kasse ganske langsomt flyttet over gaden af en kæmpestor kran og forsigtigt sat ned på en højereliggende balkon på museet. Folk brød ud i klapsalver. Kassen indeholdt de første uvurderlige antikke statuer, som blev flyttet fra Det Gamle Akropolis Museum oven på klippen til sit nye hjem. Det kommer til at tage mindst et år for de resterende kulturgenstande at gøre den 275 meter lange rejse. Men Det Nye Akropolis Museum er allerede i drift. Tegnet efter klare modernistiske principper af Bernard Tschumi en schweizisk arkitekt, er der mere end tilstrækkelig med plads, til at du kan se et panorama af antik græsk kunst i vide og luftige omg9ivelser. Det har været på høje tid at få et nyt Akropolis Museum. Det gamle, der blev bygget i 1874 delvist under jorden på selve Akropolis ved siden af Parthenon for ikke at være i vejen for udsigten til templet fra gadeniveau, var fyldt til bristepunktet. Udgravninger på Akropolis blev ved at bringe nye fund frem, og der var ingen steder at opbevare dem. Striden med Storbritannien om ”the Elgin Marbles” (bl.a. dele af Parthenon-frisen) gav projektet et yderligere skub. De var blevet fjernet i 1801 af Thomas Bruce, den 7. jarl af Elgin, for at beskytte dem mod tyrkernes ødelæggelser, imidlertid ville British Museum kun tage imod dem, efter at Elgin selv havde tabt en større sum penge på projektet. Siden 1982 har grækerne (der kalder dem ”the Parthenon Marbles”, da de nægter at udtale det foragtede navn Elgin) indtrængende anmodet om at få den tilbage, British Museum har indtil videre afslået bl.a. med den begrundelse, at Athen ikke havde et tilsvarende sted at udstille dem. Derfor Det Nye Akropolis Museum. Efter tre mislykkede forsøg fik en arkitektkonkurrence i 2000 sat noget i værk. Man valgte en grund, der velsagtens ligger i det byområde i Europa, som har været beboet i længst sammenhængende tid – kvarteret Makriyianni, hvor athenerne har levet siden den neolistiske tidsalder. For at undgå at skulle fjerne lagt efter lagt af antikke fundamenter, skulle det nye museum bygges på massive pæle, som ville gøre det muligt at kigge direkte ned til udgravningerne gennem store glaskvadrater i museets gulve. Tshumis-tegning blev valgt som vinder. Museet er placeret ved Akropolis-klippens sydlige fod på den antikke vej, som førte derop i klassisk tid og er den største moderne bygning, der er opført så tæt på udgravningsområdet. Der er to minutters gang fra Akropolis stationen med metroens linie 2. Toppen af bygningen er et rektangulært galleri af glas, hvor grækerne håber, at ”the Elgin Marbles” eller the Parthenon Marbles” en dag vil komme til at være. His og når det sker, vil de blive forenet med dem, der endnu er tilbage på Akropolis og blive vist som helhed. Embedsmænd udtaler, at ”the Parthenon Marbles” vil komme meres til deres ret i deres naturlige sollyse rammer ende i det indelukkede British Museum. Nogen har rettet en stærk kritik mod museets udformning og kaldt det en hjerteløs kasse af beton og glas. Tschumi har selv udtalt, at hensigten var at skabe en minimalistisk enkelthed, soom ikke ville gribe forstyrrende ind i virkeligheden af de udstillinger, den rummer. Tschumi har sagt: ”Nogen mener, at det er respektløst ikke at have søjler (i det nye museum), men jer er ikke interesseret i at efterligne Parthenon. Jeg er interesseret i (at opnå) det her niveau for fuldkommenhed i mine bygninger og i, at arkitektur i begyndelsen af det 21. århundrede matcher det på sin egen måde. ”Så her har du det fra mesteren selv. Mere end i noget andet museum gør det nye 21.000 m2 store Akropolis Museum omhyggeligt brug af det naturlige lys. Gæstens vej gennem museet er en tredimensional sløjfe, en arkitektonisk spadseretur med en stor rumoplevelse, som spænder lige fra fund fra de arkæologiske udgravninger til ”the Elgin Marbles” eller ”the Parthenon Marbles” og tilbage gennem den romerske periode. Med en forventning om flere end 10.000 besøgende dagligt er vejen gennem museet udformet i den yderste enkelhed. Det midterste plan er en stor trapezformet sal, der rummer alle samlinger fra den arkaiske perioden til det romerske herredømme. På mezzaninen findes en bar og en restaurant med udsigt til Akropolis samt et multimedie-auditorium. Det øverste plan er det såkaldte Parthenon-galleri, der er bygget op omkring en indendørs gård.

Hvis ”the Elgin Marbles” eller the Parthenon Marbles nogensinde kommer tilbage til Athen, vil der helt sikkert blive stor fest på Det Nye Akropolis Museum.

Det Nye Akropolis Museum
Organisationen for opførelsen af Det nye Akropolis Museum
Webside: www.newacropolismuseum.gr

Kontakt os for et tilbud til Grækenland

Scroll til toppen